Przepis na chleb pszenno – żytni. Prosty i krok po kroku

Przepis na chleb pszenno – żytni. Prosty i krok po kroku

Dodano       Przepis na chleb pszenno – żytni. Prosty i krok po kroku 2.79 / 5 (19)

Pieczemy chleb we własnym zakresie już od jakiegoś czasu. Nie znaczy to, że w ogóle nie kupujemy pieczywa w sklepie. Owszem, robimy to. Nie ma jednak nic lepszego niż smak chleba przyrządzonego własnoręcznie. Tu pokażę przepisy, według którego pieczemy prosty i szybki chleb pszenno - żytni.

Dlaczego piekę chleb w domu? Bo ten sklepowy to niestety coraz więcej chemii i ulepszaczy.

W swoim domu piekę chleby w piekarniku. Ale jak tylko mam okazję, to jadę do moich rodziców, którzy zbudowali sobie w ogrodzie piec chlebowy. Kiedy się spotykamy, najczęściej od razu pieczemy kilka rodzajów chleba. Jest chleb żytni, pszenny, chałki, bułki a na koniec pizza :)

Mam nadzieję, że kiedyś taki piec chlebowy powstanie również w moim ogrodzie i na pewno pokażę, jak go wybudowaliśmy :)

Chleb żytni nie musi kończyć się zakalcem

Ale wracając do chleba pszenno - żytniego, który jest bohaterem tego artykułu... Chleby żytnie to zazwyczaj ciężki temat. Kojarzy się z kilkudniowym przygotowywaniem zaczynu (zakwasu) a następnie długim wyrastaniem i pieczeniem. Często też kończy się zakalcem.

A ten chleb, na który przepis za chwilę podam, zawsze się udaje. Jeszcze nigdy nie był zakalcem.

Dodatkowo nie trzeba przygotowywać zakwasu, bo robi się go z wykorzystaniem drożdży. Idealny chleb dla początkujących i tych mniej cierpliwych!

No to do dzieła. Poniżej przepis. Ciasto wykonasz w zaledwie 10-15 minut. Z tej porcji wyjdzie jeden spory bochenek.

Składniki na chleb pszenno – żytni

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej razowej 2000 (najczęściej kupuję w Lidlu)
  • 500 ml wody 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Przepis na chleb pszenno – żytni

Przygotowanie chleba pszenno – żytniego

Podgrzej wodę do temperatury około 40-50 stopni Celsjusza. Czyli nie zagotowuj jej, ale też, kiedy dotkniesz palcem będziesz czuć ciepło. To temperatura podobna do wody, w której bierzesz prysznic :)

W połowie wody rozpuść drożdże, dodając cukier i łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj.

W drugiej połowie wody rozpuść sól.

Wsyp obydwie mąki do jednej dużej miski, wymieszaj na sucho, a następnie dodaj wodę z drożdżami i wymieszaj wstępnie wszystko razem.

Następnie do miski dolej drugą połowę wody z solą. Dlaczego w ten sposób, a nie wszystko od razu? Ponieważ sól zabija drożdże. Daj im się najpierw połączyć z mąką, a rozpuszczoną w wodzie sól dodaj na koniec.

Wymieszaj wszystko dokładnie ręcznie lub mikserem. Ciasto będzie nieco klejące.

Przełóż ciasto do formy i znów odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruj chleb rozbełtanym żółtkiem lub wodą. Będzie miał dzięki temu chrupiącą skórkę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie tylko od dołu – jak w piecu chlebowym) i piecz chleb przez około 1,5 godziny.

Na ostatnie pół godziny możesz wyciągnąć go z formy. Dzięki temu nie będzie tak zaparowany. W piekarniach chleba nie piecze się w formach tylko w koszyczkach, które nie są tak szczelne.

Pamiętaj, że mimo nawet najprostszego przepisu, pieczenie chleba to nie jest prosta praca. I trzeba zrobić kilka bochenków, zanim wyjdzie ten wymarzony.

Smacznego!

I koniecznie pochwal się w komentarzach, co Ci wyszło :)

A TUTAJ znajdziesz przepis na zakwas na chleb.

Oceń artykuł:  

   

Copyright © SzefowaDomu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz akceptujesz Politykę Prywatności i politykę cookies.