Prosty przepis na pizzę jak z pizzerii

Prosty przepis na pizzę jak z pizzerii

Dodano

Przepis na pizzę jest prosty, bo robi się ją zaledwie z kilku składników. To danie, które wywodzi się z nizin społecznych we Włoszech. A skoro było to dane ludzi biednych to i składniki były proste i niedrogie.

Uwielbiam piec pizzę i gości na naszym stole praktycznie każdego tygodnia. Dzieciaki ją uwielbiają a nie chcę im serwować niczego gotowego a tym bardziej mrożonek. Po prostu wiem, co jemy :)

A gdy tylko mamy okazję i jesteśmy u rodziców, to pieczemy ją tradycyjnie, w piecu chlebowym!

Prosty przepis na pizzę jak z pizzerii

Proste ciasto na pizzę

Jak już wspomniałam, ciasto jest bardzo, bardzo proste i według wszystkich smakuje lepiej niż w pizzerii.

Przepisów na pizzę wypróbowaliśmy już dziesiątki. Jedne wychodziły lepiej inne gorzej, jeszcze inne w ogóle nie nadawały się do jedzenia.

A ciasto z tego przepisu jest idealne. Dodatkowo, poniżej pokazuję swoje proste triki, które pomagają w osiągnięciu dobrego efektu.

Kluczem do sukcesu są też dokładne proporcje. Także nie dolewaj wody, mleka i nie dosypuj mąki. Tylko tyle i dokładnie tyle, co poniżej wystarczy. Trzeba tylko troszeczkę cierpliwości przy wyrabianiu :)

Składniki ciasta na pizzę

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)

 

Przygotowanie ciasta na pizzę

Podgrzej wodę do około 45 stopni Celsjusza. Czyli nie zagotowuj jej (bo drożdże się zaparzą). I nie może być ona też w temperaturze pokojowej. Zawsze mówię, że powinna być to woda w temperaturze prysznicowej :)

Odlej połowę wody i rozpuść w niej drożdże. Dodaj do tego cukier i łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj, aby zrobił się zaczyn. Odstaw na momencik.

Do drugiej połowy wody dodaj sól i wymieszaj aż do rozpuszczenia.

Mąkę przesyp do miski i dodaj zaczyn drożdżowy. Wymieszaj krótko składniki. Ciasto będzie jeszcze suche i ciągnące.

Dopiero teraz dolej do całości drugą część wody z rozpuszczoną solą. Sól zabija drożdże w bezpośrednim kontakcie. Dlatego możesz je dodać dopiero teraz.

Wymieszaj składniki i kiedy już się połączą, dolej oliwę. Wyrabiaj przez około 15 minut. Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie. Przez to dostarczasz mu powietrza. Powietrze pomaga drożdżom oraz mące pszennej.

Na koniec wyrabiania otrzymasz jednolitą kulkę.

Odstaw teraz ciasto na 1 lub 2 godziny do wyrośnięcia (przykrywając ściereczką). Możesz je delikatnie posmarować wodą, aby po wyrośnięciu nie było suche.

Po wyrośnięciu ciasto należy rozwałkować. Zazwyczaj przy wałkowaniu, podsypujemy ciasto mąką. A to nie dobrze, bo robi się ono przez to twardsze.

Ja podsypuję ciasto kaszą manną. Ona jest bardzo sypka i praktycznie nie przykleja się do wałkowanego ciasta. A jeśli już, to w bardzo niewielkich ilościach.

Rozwałkowane ciasto przełóż na wysmarowaną blaszkę.

W pierwszej kolejności ciasto należy posmarować sosem. Ja robię go w bardzo prosty sposób. Mieszam przecier pomidorowy, z odrobiną wody oraz suszonych ziół (najczęściej są to zioła prowansalskie).

Po sosie przychodzi warstwa sera, na którą zużywam jedną dużą kulkę mozarelli. W dalszej kolejności pojawiają się pozostałe składniki. Użyj tych, które lubisz najbardziej. My uwielbiamy pizzę z salami :)

Rozgrzej piekarnik maksymalnie, czyli około 220 stopni (ustaw grzanie tylko od dołu – jak w tradycyjnym piecu do pizzy – grzeje od dołu) i piecz przez około 10-15 minut.

Ściąga

Na koniec mam dla Ciebie jeszcze małą ściągę. Przepis w postaci infografiki :) Możesz ją zapisać, np. na talicy w Pintereście lub udostępnić w socialach!

Przepis na domową pizzę - infografika

I jak wyszło? Pochwal się w komentarzach!

Smacznego!

Oceń artykuł:  

   

Copyright © SzefowaDomu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz akceptujesz Politykę Prywatności i politykę cookies.